Фото/ Щандът на ИАИ на АГРА 2023

АГРА 2023 отвори палатите и пространството си и бе официално открита

В рамките на Международното земеделско изложение АГРА,23 /21 -25.02/ в Пловдив, Институтът по аграрна икономика – ССА  представя, в Палата 6,  щанд със   издадени от него монографии, изследвания и видеоилюстрации. Щандът е богат на информационни материали и брошури, които обобщават работата на учените в развитието на науката като изследователска дейност, но и като ключ към успешни решения в практиката и създаването на инструменти за стратегическо управление на европейското и българското земеделие и агро икономика. Във видео формат на екрана са проследени моменти от работата на  традиционната  международна научна конференция: „Земеделие и храни. Пазари и политики, която  ИАИ организира ежегодно.  Проследяват се акценти и участия  от последното и издание, което включи авторитетни учени от света.  Припомнят се дискутираните теми, свързани с най-новите научни и актуални предизвикателства, по които учените продължават работата си: конкурентоспособността и ефектите върху земеделските и стоковите пазари, селскостопанските политики в прехода към Зелена икономика, възможностите и трудностите  за селските райони, развитието на иновациите, устойчивостта и биоикономиката.  Фотопреглед акцентира и на международни партньорства /проекти, форуми и инициативи/ на ИАИ. Прожектира се и работен филм „Да се преродиш в зелено“, който проследява европейски и световни практики при оползотворяването на утайки от ПСОВ в земеделието в рамките на партньорски проект с НЦОЗА към ФНИ.

Откриване на АГРА ,2023

Щандът на ИАИ бе посетен и от министъра на земеделието Явор Гечев и председателят на ССА, проф.дн инж. Мартин Банов

Фото: министърът на земеделието Явор Гечев и доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ, пред щанда на Института по аграрна икономика-ССА на Агра,23

Вижте  ТУК някои моменти от работата на ИАИ /конференции,проекти,партньорства, представени и на Агра,23 

Виж Брошура за АГРА 23:Publ-AGRA-2023 /повече за нас/

Линк към публикацииите  на ССА и акцентите, откроени от проф. дн инж. Мартин Банов при откриването. Например, активното участие на всички звена и институти и новите сортове и технологии в Палата 6 :

В палата 6 на Пловдивския международен панаир, институтите на ССА показват щедро своите хрумвания  и творчески представят дейността си. При откриването на изложението проф.дн инж. Мартин Банов, председател на ССА, обяви,  че ССА ще участва в конкурса за иновации със своите достижения през годините.

Деловата програма на ССА в рамките на АГРА 2023 /21-25.02.23/ включи участие на учените от различните институти в три основни тематични панела, с въведение в темите от  проф.дн инж. Мартин Банов:

22 февруари 2023г. от 13.00 до 16 ч.

„Технологични решения за устойчиво земеделие и бизнес идеи за кръгова биоикономика”

 

23 февруари 2023г. от 13.00 до 16.15 ч.

Земеделие в условията на променящ се климат”

 

24 февруари 2023г. от 13.00 до 16 ч.

„Преживното животновъдство – проблеми и перспективи“

Вижте темите: ССА -АГРА 2023- Делова Програма – с въпросник (1)

Фото: Откриване на АГРА 2023

При откриването, земеделският министър Явор Гечев подчерта, че  международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина, както  у нас, така и извън страната.  АГРА и международните изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ се провеждат в периода 21-25 февруари в Пловдив, уточнява Уебсайтът на Министерство на земеделието. В публикацията на Министерството може да проследите и отговорите на земеделския министър по актуални въпроси на ценообразуването в сектор „Земеделие“.

Аграрният министър посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“. По думите му, европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук.

Още за събитието :

АГРА  2023  акцентира на прецизното  земеделие!с

Откроява съвременните технологии в  земеделието, новото и модерното в тях

Автоматизацията и дигитализацията в сектора като нови тенденции са във  фокуса на АГРА 2023

Фотогалерия: избрани моменти от представянето на Института по аграрна икономика на АГРА 2023: