На 14 и 15 февруари,24 г.  в хотел „Спартак“ в Сандански се провежда третото работното съвещание на екипа на проекта “ Механизми и форми на аграрното управление в България“. Екипът обсъди плана за работа през втори етап, който е предвидено да приключи в началото на 2025г. Освен участниците от ИАИ и УНСС, НБУ и АУ – Пловдив, от Брюксел се включи и докторант Снежана Благоева. Проектът е финансиран от ФНИ.

Да припомним:Проектът обединява опита и интердисциплинарните усилия на водещи български и чуждестранни учени в областта на Новата институционална икономика и разработва експериментира холистичен подход за адекватно дефиниране, анализиране, оценяване и усъвършенстване на аграрното управление (agrarian governance) в България.

Ръководител на проекта е проф.Храбрин Башев, а в колектива партньорстват екип на ИАИ и други национални и световни научни центрове.

Една от целите на проекта е да направи оценка на институционалната среда у нас, как и доколко системата за аграрно управление  съответства на универсалните принципи за „добро управление“ в Европейския съюзи каква обществена интервенция може да я подобри.

Проектът изследва и критичните (персонални, поведенчески, институционални, икономически, технологически, природни и др.) фактори, които управляват дейността на българските ферми от различни по юридически тип, размери, специализация, географско и екологическо разположение.

Задачите са в контекстта на последните предизвикателства и  вероятната „логика“ на развитие и преосмисляне на Общата селскостопанска политика и Зелена сделка на Европейския съюз.
Подробна информация може да се намери на интернет страницата на проекта:https://agro-governance.alle.