Институтът по аграрна икономика – ССА, продължава утвърдената традиция, на ежеседмични семинари, да обсъжда етапи от научната си работа и конкретни анализи, като понякога презентациите са в рамките на международните партньорства с други институти.

На 24.04. 24 г.,сряда, в Зала 1 на ИАИ, Марек Зиелински, от Полския институт по икономика на земеделието и храните, представи аналитично изследване за „Значението на екологичните схеми в селското стопанство на ЕС през първата година на ОСП /2023-27/“.

Обобщен бе интереса към еко схемите и кандидатстванията на фермерите, като анализът изследва стопанствата по структура и размер на площите в „ха“- големи, средни и малки, и по размер на финансовата помощ. Общият извод е за засилено голям интерес на прилагането им, още в началото, през първата година. Анализът е в сравнителен план с другите Европейски страни по ОСП, включително и  с България.

На обсъждането присъства и Ристе Еленков от Университета „Св.св. Кирил и Методий“ в Скопие, който е тук на обмяна на опит по Програма Еразъм +

Доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ и  Марек Зиелински от Полския институт по  икономика на земеделието и храните