В Палата 7 на Деветото издание АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдив, Селскостопанска академия  щедро изложи дейността и достиженията на своите институти.

Земеделският министър Кирил Вътев и председателят на ССА проф.д-р Виолета Божанова разговаряха с учените и се запознаха с някои впечатляващи страни на тяхната продукция и иновативни идеи.

Пред щанда на Института по аграрна икономика, снимка ИАИ

Своя продукт – книги, сборници и монографии,  Институтът по аграрна икономика представя на Щанд 7 D7, където присъства и директорът на Института доц.д-р Божидар Иванов. Той отговори на проявения интерес от колеги – учени, производители, журналисти и посетители. На щанда  бяха демонстирарни мултимедийно и участията на учените от Института във форуми и проекти, като основният мотив съвпадна с подчертания при официалното откриване на Агра,24 и на Конференцията  „Аграрната наука в аграрната практика“ акцент за потенциала на българското земеделие и производители и нуждата от по-тясна връзка и мост между науката и практиката.  При откриването на Конференцията земеделският министър Кирил Вътев допълни: „Надявам се, че България може да бъде мост на науката и практиката на ноу хау трансфера в земеделието, не само между Турция и Западните Балкани, а въобще между Азия и Европа.“ Основания за това той видя в ключово място, което имаме и в огромния  научен потенциал, както и в  потенциала на биоразнообразие, почвено разнообразие и  традициите  в земеделието.  „Ако ние наистина заработим в ефективни приятелски и коректни отношения с нашите съседи и приятели от по-далечни страни, България може да бъде един център за високо развита аграрна наука, която да даде възможност и на българското земеделие да отиде на онези нива за което има исторически данни, природен капацитет и човешки потенциал“, обобщи министърът.

Интерес предизвика обстойната презентация на проф.д-р Виолета Божанова, председател на ССА – „Научни продукти и услуги, организирани към потребностите на земеделския бизнес и обществото“. Възможностите науката да отговори на предизвикателствата пред земеделието в сътрудничество с бизнеса /макар предизвикателствата пред тях понякога да са различни/, тя  видя в това да се развиват иновациите, да се минимализира вредното въздействие върху околната среда, да се обогатява кооперирането и др. Специално внимание бе отделено на богатата банка от  Генофонда, съхраняван от ССА. Проследена бе конкретната приложна работа по проекти на институтите, сред които с важна и многообразна роля –  Института  по аграрна икономика. Приложно бе бе  илюстрирана и възможността за изграждане на клъстъри с бизнес партньори с цел затваряне на производствената верига и къси вериги на доставки.  Очаквайте подробности  в отделна публикация за ССА на Агра, 24.

Турските учени визуализираха  опита си за  връзка на науката с бизнеса в Технопарк, с общо управление  и проследиха традиционното сътрудничество на Тракийски университет – Одрин със Селскостопанската академия.

Над 120 представители на национални и местни браншови организации и научните среди засвидетелстваха интереса си към темата за по-тясно сътрудничество на науката и практиката.

Сред официалните участници във  бяха Фатон Пеци, министър на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово,  д-р Абдула Ал Мандус, президент на Световната метеорологична организация, проф. д-р Ялчън Кая от Тракийски университет – Одрин, Република Турция, г-н Ариан Бугари, политически съветник на Министерство на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово и проф. д-р Виолета Божанова, председател на Селскостопанска академия.

Какво представи чрез изложените книги и мултимедия на Щанд 7 D 7 Институтът по аграрна икономика:

Кои сме ние: В най-новите си периоди Институтът  по аграрна икономика настройва научните си хоризонти върху основата на фундаменталните знания, но и в перспективата на новите предизвикателства за българското земеделие и селските райони /за производителността и конкурентността на стопанствата, стоковоте пазари, устойчивостта  на хранителните веригии перспективите,   доходността/. Институтът работи по планови проекти /към ССА/и  приложните проекти към ФНИ. Учените развиват активно международно сътрудничество – с участието си в международни проекти, съвместни инициативи, научни  лаборатории и  др. Все повече уроците на практиката са водещи в разработването на нови научни познания и иновативни решения в Института, на базата на солидна база данни.  ИАИ прави анализи  и препоръки при изработването на стратегии /в рамките на ОСП, Зелената сделка, Стратегията „От фермата до трапезата“ и др./, участва в  регионални, Европейски и  международни програми и  мерки. Същевременно ИАИ  си  поставя задачата анализите занапред не само да отчитат резултатите от вземането на стратегически решения, но да имат и изпреварваща   експертиза, за да съдействат за усъвършенстването на инструментариума на планиране и управление на аграрните политики. Това ще открои научния принос за адаптация и по-плавен преход към  новите изисквания.

Към ИАИ се обучават докторанти по акредитирани програми  и се търсят нови посоки за международен обмен сред младите учени.

В Youtube канала и Уебстраницата на ИАИ може да намерите в съответните категории: „Проекти“, „Книги“, „Медии“ и „Агро плюс“ повече за изданията на Института и отзвука им сред научната и по-широката общественост. Някои от тях са представени на щанда на ИАИ на АГРА,24, щанд 7 в Палата 7:

Избрани моменти от работата на ИАИ вижте в YOU TUBE канала:/ с текст/

Лицата и проектите на ИАИ- видео YОU TUBE

ФОТОСИ от Канала на ИАИ

Фотогалерия: ССА и ИАИ на Първия ден на Агра,24:

 

 

Официално откриване на Агра,24, снимка ИАИ:

 

Фотогалерия : ИАИ 2023: