На 13 и 14 февруари, 2023г. в Брюксел се състоя първото работно съвещание на проект Tools4CAP (Innovative Toolbox empowering effective CAP governance towards EU ambitions), Иновативна кутия с инструменти, които дават възможност за ефективно управление на ОСП според амбициите на ЕС. В срещата  участва проф. Храбрин Башев от ИАИ.

Целта на проекта е да предостави на вземащите управленчески решения, подходящи инструменти и методи за разработване на аграрни политики.

Проектът ще осигури:

-споделена база от знания и ще направи оценка на методите и инструменти, използвани за проектиране и внедряване на стратегическите планове в страните членки на ЕС;

-ще идентифицира и адаптира иновативни методи и инструменти за подпомагане на този процес

-ще предостави възможност на крайните ползватели да приемат иновативни решения

-ще създаде лаборатория за репликация, подкрепяща практическата демонстрация и усвояване на иновативни решения

-ще създаде център за изграждане на капацитет за прехвърляне на способности към крайни потребители.

Институтът по аграрна икономика в София е един от партньорите в Tools4CAP. Проектът се финансира от програма Horizon Europe (HORIZON) на Европейския съюз и е със срок за изпълнение 1.01.2023-31.12.2026г. Разработката се координира от ECORYS BRUSSELS NV, а в консорциума участват 21 партньора от 17 страни на съюза. Участието на ИАИ се ръководи от доц. Божидар Иванов, а в колектива участват проф. Храбрин Башев и гл.ас. Даниела Цвяткова.

Повече информация за  Tools4CAP на https://cordis.europa.eu/project/id/101086311