„Процеси на миграция на населението и цифрово покритие в селските райони, бе темата, която представи гл.ас.Петър Маринов на регулярния семинар-дискусия в зала 1 на ИАИ на 15.06.2022 г.

Темата предизвика интерес най-вече с анализа и връзката си с  актуалните проблеми за  развитието на демографската криза, ролята на взаимодействието на институциите при дигитализацията по общини  и земеделски стопанства др. Изследвано е процентното съотношение на населението в селата, отчетен е факта на увеличение на населението в малко райони като Момчиловград и Кърджали, общия спад на населението в селските райони на България и др. Предмет на анализа бе последния петгодишен период, в който се регистрира по-широко навлизане на дигитализацията в земеделието. Интерес в дискусията събудиха и някои анализирани  факти, например, че през последната година  от чужбина са се завърнали 80 000 българи, включително и с интерес към селските райони на България. Ученият обобщи партньорската си работа с румънски колеги и подготовката на съвместна научна публикация.

С това първият кръг от презентации в рамките на дискусионния семинар завърши. В рамките на проведените срещи, младите учени имаха възможност да чуят и мнения и разработки, под формата мастер класс,  на проф.д-р Храбрин Башев и доц.д-р Божидар Иванов.