Новини и акценти от  земеделския министър  Иван Иванов пред „Български фермер“в края на 2021 :

Без Агенциите на храните и горите Земеделското министерство ще стане по-ефективна структура.

– Горските предприятия и стопанската дейност остават в рамките на Министерството на земеделието. Единствено изпълнителна агенция по горите като контролен орган ще излезе. Ще продължи започната проверка при добива на дървесина. Още докрая на януари се очаква да намалеят цените на дървесина.

-Министерството ще продължи да бъде източникът на политиките в сектора: прилагане на новата ОСП, стратегическия план и всички дейности – гръбнак на земеделието в България. То ще прави политики. Ще прилага новата Обща селскостопанска политика, на която база се изгражда стратегическият план. Тук са директните плащания, ПРСР и всички дейности, които са гръбнакът на земеделието в България.

-В следващите дни ми предстоят срещи с браншовите организации.

-Ще има  пълна ревизия на управлението на ГЕРБ в земеделието.

– До седмица политическият екип трябва да е факт.

– Предстои един детайлен преглед на работата на всяка една агенция или дирекция, на всеки служител. Ще има структурни промени .

-Стратегическият план ще се предаде малко по-късно от края на годината /вероятно/, с оглед промени, залегнали в коалиционното споразумение между 4-те партии и официализиране от НС. Но и още 22 държави, сред които Германия, ще закъснеят.

-Най-дискусионните решения като например за тавани на плащанията и размерите на субсидирането ще се вземат от НС

Основният проблем е колко внимателно и деликатно да се въведе това изискване на коалиционното споразумение за таван от 100 000 евро.

– Фиксиран ли ще бъде, или плаващ, какви са вариантите? – Решението предстои.

– Въпрос: „В земеделието интересите са огромни и разнопосочни. Как ще балансирате между малки и големи фермери, между зърнопроизводители и животновъди?

– Отговор: „Няма да  допусна да се противопоставят едрите и дребните фермери. В никакъв случай“. Всеки има своето място и значение в сектора. Ще защитаваме интереса на всички земеделски стопани, но акцентът ще бъде, както е в коалиционното споразумение, към развитието на микро, малки и средни стопанства. Ще опитаме да върнем колкото може повече хора в земеделския сектор. Това ще бъде и един от механизмите за завръщане на нашите сънародници от чужбина, които работят в земеделието. Със своя опит и знания те ще могат да се реализират и у нас – например в биологичното земеделие.

-И външен одит ще влезе в „Напоителни системи“.

– По договорените в коалиционното споразумение 6 събирателни пазара, на които да става контролът на вноса от НАП и митници и в същото време да могат да предлагат продукцията си на тях и дребни производители. 

-Предстоят срещи с представителите на големите вериги чрез диалог да се наложи качествената българска стока. Ще се опитаме да увеличим обхвата.

-Търговете ще са по-скоро ще са публично-частно партньорство.

-Приоритет за правителството е подпомагане на производителите да бъдат конкурентоспособни, както на пазара у нас, така и в ЕС. Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара на плодове и зеленчуци в размер на 30 млн. лв.

-Акцент върху национални стандарти за насърчаване на производството – чрез използване на защитени географски указания за произход, местни продукти. Всички стандарти ще бъдат доброволни.

– Регионален подход по отношение на мерките в ПРСР.

Вижте цялото интервю: