Дигитализиране на веригата на стойността на продуктите от биологично пчеларство. ИАИ се включи със задача в рамките на  Проект с такава тема, по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ по мярка 16 „Сътрудничество, с  Бенефициент: ДЗЗД „Обединение за иновации в пчеларството“.

Целта на това проучване, с участие и на учени,  е  да се подобри управлението в българското пчеларство, да се тества разработената иновативна интелигентна система за отделечено и локално наблюдение  на процеса на отглеждане на пчели, с цел управление на риска.

По същество това е отсечка от пътя за по-ефективна връзка „наука-практика“.

       Участници :

  1. 8 регистрирани Земеделски стопани, които притежават  биологично регистрирани

         пчелини.

  1. Институт по аграрна икономика към Селскостопанска академия.

 ДЗЗД „Обединение за иновации в пчеларството“ има сключен договор № РД50-43 от 20.12.2020г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 по Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ по мярка 16 „Сътрудничество“ BG06RDNP0001-16.001

Оперативната група е създадена по инициатива на регистрирани земеделски стопани, които  отглеждат пчелни семейства по биологичен способ.

Земеделските стопани, членове на обединението, предоставят на групата безвъзмездно ползване и достъп до своите стопанства. В животновъдните обекти се отглеждат общо над 1500 пчелни семейства и се добиват около 30 тона биологичен пчелен мед годишно.

Всички производители ще участват в процеса на изпълнение на иновативната система със знания и съвети относно технологиите на отглеждане на пчелните семейства, които прилагат, процесите които те извършват в своите стопанства и дистрибуционните канали. Ценен ресурс на оперативната група са практическите знания и опит на пчеларите в областта на биологията и отглеждането на пчелните семейства, превенцията на болести и вредители по пчелите, както и практическите им знания в практикуването на биологично пчеларство.

Задача на стопаните е и да тестват разработената в рамките на проекта система в своята ежедневна практика. Това ще е с ключова роля в адаптирането й в реални производствени условия.

Институтът по аграрна икономика участва с екип от високо квалифицирани експерти в областта на стойността на продуктите от земеделското производство,  в частност- в пчеларството. Екипът има богат опит в биологичното производство и работи в области като дигитална трансформация на земеделието, оценка на икономическата устойчивост на земеделските стопанства, остойностяване на веригата на доставки и стойностната верига на земеделските продукти, както и на добавената стойност в тях. Задача на експертите от института бе да разработят модела, по който един сравнително консервативен отрасъл от земеделието, като пчеларството, ще започне своята цифрова трансформация.

Основни моменти от  изпълнението на проекта:

Оценка на готовността на стопанствата за внедряване на разработената система, както и на  икономическите им  ползи от  нея. За своята дейност екипа на ИАИ, както и експертите в оперативната група, ползват  всички налични информационни ресурси на Института по аграрна икономика и Селскостопанска академия, като: богат достъп до библиотеки с научна литература, статии и доклади от последните научни изследвания и конференции в областта на разработваната иновативна идея. ИАИ е в полза и с богатата информационна база данни, събрана през годините и актуална, особено  след периода на прилагане на Общата селскостопанска политика в България.

Подобряване на проследяемостта и прозрачността на процесите в пчелина и последващата трансформация на продукта във всички части на веригата за доставка на биологичен мед.

Създаване на условия за подобряване на здравето и продуктивността на пчелите, управление на риска и предоставяне на пчеларите на инструменти за бърза реакция, в случай на негативни процеси и явления в пчеларството;

Резултати от проекта /обобщени от  ДЗЗД „Обединение за иновации в пчеларството“/:

Иновативни решения, създадени и тествани в рамките на партньорството OG, представляващи система от софтуер и хардуер за проследяване на пчелните продукти от кошера до трапезата, включваща следните етапи:

  1. Събиране на данни и точно наблюдение и анализ на пчелина с помощта на специализирани дронове – Закупен е специализиран дрон, чиито възможности са тествани на 3 км около пчелина, за да се заснеме територията и да се установи дали има замърсители, както и да се анализира състоянието на растителността и пчелната паша с помощта на RGB камера.
  2. Базирано на IoT наблюдение в реално време на пчелини, пчелни семейства , кошери и поведение на пчелите при наличие на различни стресови фактори, без да се нарушава тяхната дейност – Иновацията е разработена;
  3. Мониторинг в реално време, базиран на IoT, за обработка и логистика на пчелни продукти – Качествено вече е тествано  решението на ниво пчелни кошери, като все още не се е стигнало до краен продукт.  Необходими са повече практически изпитания.
  4. Облачна база данни за събиране и анализиране на всички получени данни, с цел ранно идентифициране и сигнализиране на пчеларите и предотвратяване на възможни отрицателни последици за пчелите и тяхното производство – Иновацията е разработена.
  5. Уникално блокчейн етикетиране и проследимост на продуктите – Иновацията е разработена.
  6. Решения, базирани на IoT, за сертифициране на веригата за доставка на биологичен мед – Необходимо е  да мине още цяла година, преди да се тества приложението. Идеята е в него да бъдат отразени всички дейности, които се извършват в пчелина, и да се предостави достъп до него на контролния орган за биологично сертифициране, за да проследи процеса. Това не е  включено в проектното предложение, но ДЗЗД „Обединение за иновации в пчеларството“ обобщава, че   трябва да бъде доразвито, за да достигне пълна функционалност.
  7. Разработване и внедряване на хардуерни решения за пчеларски дейности – Разработени са  и тествани различни варианти и модели на хардуер, за да се намери оптималният от гледна точка на размер и цена.
  8. Софтуерни приложения за управление на пчеларските дейности- иновативните решения бяха разработени и тествани. Те все още се нуждаят от някои корекции и изпитания, но целтае  постигната.

          Ползите за общността от проекта: 

  1. Подобряване на състоянието и намаляване на смъртността на пчелните семейства в резултат на възможността за дистанционно наблюдение в реално време на пчелините и прилежащите им райони
  2. Възстановяване на доверието в производствените практики на пчеларите – Разработената иновативна система има за цел да повиши устойчивостта и прозрачността на веригата за доставки на мед и пчелни продукти чрез прилагане на технологични решения в областта на интернет, в етапите на производство и преработка, като по този начин се цели да се повиши  конкурентоспособността на пчеларския сектор и да бъде възстановено доверието на потребителите.
  3. Увеличаване на производството на здравословен биологичен мед Софтуерното приложение за биологично пчеларство ще намали административната тежест за биологичните пчелари и ще гарантира производството на здравословен биологичен мед.