Акценти от презентацията  на доц.д-р Божидар Иванов и  гл.ас. д-р Даниела Димитрова от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство на Симпозиума „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието и развитието на селските райони“, който на 7.11. 23 г. събра широк научен, обществен и журналистически интерес по актуални проблеми, свързани с най-последните предизвикателства пред земеделието/ Ковид кризата, войната в Украйна, изискванията на Зелената сделка/. Презентирани бяха от водещи учени от света и Европа последни данни и анализи за устойчивостта на хранителната верига, състоянието на стоковите пазари и  цени,  формирането на добавена стойност от земеделие, оцеляването на селските райони. Много от тези акценти съвпаднаха с основните подтеми от презентацията „Обзор на българското земеделие и прогнози в земеделските отрасли“/CAPA/.

Някои от заключенията в представения  обзор:

-Предизвикателствата пред млечния сектор са свързани с високите разходи за изхранване на животните на фона на по-бавно нарастване и дори намаляване на изкупните цени на млякото, което се усеща най-вече при млекодайните говеда.

-Задълбочаването на проблемите на конкурентоспособността и ефективността на производството във фермите предполага намаляване на броя на млечните и месодайните животни в средносрочен план. Това определя прогнозата за продължаващ спад в производството на краве и овче мляко през следващите четири години.

-По-високата степен на концентрация сред производителите на свинско месо и значителните инвестиции, направени в сектора през последните години, създават условия за възстановяване на производството след 2024 г. Прогнозите са, че производството на птиче месо ще остане стабилно, подкрепено от силното вътрешно търсене, като най-евтин протеин.

-В средносрочен план цените на месото не се очаква да паднат под нивата отпреди Covid-19. Причините за това са свързани с високите производствени разходи, както и проявата на фактори извън пазарната среда, които могат да повлияят на стабилността на веригите за доставки и да доведат до значителни колебания в цените.

Вижте само някои графики от презентацията, свързани със сравнителна конвергенция в селското стопанство БДС на глава от населението и цените в млечния сектор, във фотогалерия Симпозиум ИАИ: