Снимката към публикацията е от Сайта на МЗХГ

34 проектни предложения са подадени по време на втория прием по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. , съобщиха от МЗНГ. Той стартира на 16 октомври 2020 г. и продължи до 15 януари 2021 г. включително.

Виж линка и текста на публикацията на Уебсайта на МЗХГ:

„Както и през първия прием, интересът към иновациите от страна на кандидати по мярката е голям. „Подадените проектни предложения, подлежащи на разглеждане, са насочени към иновации в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Заявената финансова помощ по тях е в размер на над 26.4 млн. лв., при определен бюджет за съответния прием от 20.6 млн. лв. Те ще бъдат разгледани от оценителна комисия, създадена по реда на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ) в рамките на Министерство на земеделието, храните и горите.

Припомняме, че в рамките на първи прием бяха одобрени 26 оперативни групи. Към настоящия момент са сключени 14 административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрени кандидати въз основа, на което стартира изпълнението на иновативните проекти. Останалите 12 от тях са в процес на подписване от страна на бенефициентите.

Повече информация за одобрените проектни предложения от първи прием може да бъде намерена на страницата на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност и устойчивост

https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/eip-agri-projects.

В своя публикация  ССА обяви новината за догоговорирани проекти между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти, по първи прием.

Мярката е в духа на пожеланията на Седмата международна научна конференция 2020-та година, организирана от ИАИ,  за повече връзка между науката и практиката. Ето и текста на публикацията на Уебсайта на ССА:

Научни институти към Селскостопанска академия с одобрени проекти по мярка 16.1

По мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат финансирани 26 от предложенията за първия прием на стойност 15,6 млн. лв.

Договорираните проекти са за подкрепа на сътрудничество между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти. Това са Институтът по аграрна икономика – София, Аграрен Университет – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив, Земеделският институт – Стара Загора, Институтът по декоративни и лечебни растения – София, Институтът по животновъдни науки – Костинброд, Лесотехническият университет и Институтът по криобилогия и хранителни технологии – София.

Целта е да се създаде благоприятна среда за иновативни решения в практиката. Подкрепят се проекти, насочени към разработване и тестване на нови продукти, процеси, методи и технологии или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

Цялата статия прочетете в уебсайта на Агро Пловдив