И още от предишни заседания на тематичните групи.  Статията ще бъде допълвана най-вече за стъпки в зелената посока на Новата ОСП през цялата 2021 г.

Нова екосхема предвижда засилена диверсификация на културите в обработваемите земи в Общата селскостопанска политика за периода 2023 – 2027 г.

Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. , съобщават на Уебсайта на МЗХГ.

В земеделски стопанства с обработваема земя до 9.99 ха, условие ще бъде отглеждането на най-малко 2 различни култури. При стопанства с обработваема земя между 10 и 30 ха, ще е нужно отглеждането на 3 различни култури, а над 30 ха – най-малко 4. Предвижда се и изискване основните култури да отговарят на определено процентно съотношение спрямо общата площ на обработваемата земя. Зимните и пролетните култури ще се разглеждат като различни култури, дори когато са от един и същи род.

Вижте цялата публикация на Уебсайта на МЗХГ:

Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП 2023 – 2027 г. По нея ще се подпомагат дейности като прилагане на прецизно земеделие, роботизация на производствените процеси в стопанството и дигитален маркетинг. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. Проектът на мярката „Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства“ предвижда насърчаване използването на цифрови технологии в земеделския сектор, като например метеорологични станции, сензори, датчици и др., подпомагащи вземане на решения в стопанствата.

Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще доведе до нарастване производителността на стопанствата в сектор „Растениевъдство“ и “Животновъдство“ за постигане целите на Зелената сделка и Стратегията „Oт фермата до трапезата“.

Допустими за подпомагане ще са земеделски стопани и групи и организации на производители. Подпомагането се предоставя под формата на възстановяване на направени от бенефициента допустими разходи, които са до 50 % от общия им размер. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният е до 100 000 евро.

Вижте цялата публикация за новата мярка по ОСП за цифровизацията, на страницата на МЗХГ, като натиснете ТУК:

Ето и по-рано публикуваните информации за новите схеми за продукти със защитени географски означения и специфичен характер, както и за пчеларството, след заседания на тематичните работни групи.  /Статията ще бъде периодично допълвана/.

1.Ще се насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. И от трите групи. В две направления: за допълнителни разходи, в размер на помощта- 100 % до 3 000 евро. И за информационна и промоционална дейност, до 70 % , в размер до 50 000 евро.

Следва текст и линк към публикацията в уебсайта на МЗХГ:

Европейските и национални схеми за качество, в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., ще насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането ще даде възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да им осигуряват достъп до нови пазари. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г.

Помощта от страна на държавата ще е насочена към производителите и групите производители на продукти със Защитено наименование за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно-специфичен характер (ХТСХ) при изготвянето на продуктовата им спецификация. Тя включва сертифициране при биологично производство и преработка. Подкрепата цели популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни.

България има потенциал да регистрира повече храни със защитени географски означения и с традиционно специфичен характер в европейски регистри, особено в секторите мляко, плодове и зеленчуци.

Подпомагането по схемите за качество ще бъде насочено в две направления.  За допълнителни разходи, направени от фермерите и техните групи, влизащи в нови схеми за качество. Максималният годишен размер на финансовата помощ за присъединяване към схемите е до 3 хил. евро за едно земеделско стопанство, като максималният размер на финансовата помощ е до 100%. Помощта се предоставя под формата на годишно плащане за период до пет последователни години.

Второто направление ще бъде свързано с подпомагане на информационни и промоционални дейности, свързани със схемите за качество, на признати групи и/или организации на земеделски производители. Финансовата помощ по него ще бъде в размер до 70% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи, а максималният размер за едно проектно предложение  в размер до 50 хил. евро

Цялата публикация на МЗХГ може да бъде проследена ТУК

 2.Предвижда се комплекс от мерки за гарантиране устойчиво развитие и повишаване доходите на земеделските производители в сектор „Пчеларство“, заложени в Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. Целта е да се постигне модернизация на стопанствата, използване на цифровизация, както и по-широкото практикуване на подвижното пчеларство. Това стана ясно по време видеоконферентно заседание на Тематична работна група (ТРГ).

Ще продължи да се подпомага обучението за повишаване знанията и уменията на пчеларите за прилагане на иновации и съвременни методи на производство, новото е подпомагането на консултантските услуги.

И още – подкрепа за управленски практики, застраховане, лабораторен анализ на пчелните продукти, по-добро функциониране на късите вериги и др.

Линк към цялата публикация на МЗХГ: