„Расте търсенето и производството на традиционни продукти от бългрски суровини. Затова един от приоритетите на Министерството на земеделието е реализирането на мерки на национално ниво в подкрепа на земеделските стопани, за да гарантираме лесен достъп на потребителите до качествена родна продукция“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на Националния събор на овцевъдите, който се оргаизира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието. Аграрният заместник-министър връчи награди в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко, съобщиха от МЗх.

Наградените:Първото място спечелиха продуктите от овче и краве мляко на „Фермерска мандра с. Строево“, Пловдивско. Второ място зае производителят „Валета Милк“ от Сухиндол, а третото „Братя Галеви“ от село Градище. „От нас като потребители зависи дали ще го има натуралният български вкус“, казаха производителите.

Момчил Неков награди и участниците в традиционния конкурс по ръчна стрижба на овце. На първите три места в състезанието се класираха Бойко Георгиев от с. Боринци, Бойчо Бойчев от с. Стрелци и Зекире Мустафов от Търговище.

При откриването а събора, на Георгьовден, министър Иван Иванов заяви: „Ръководството на Министерството е в постоянен диалог с бранша на животновъдите. Подпомагаме сектора посредством утвърдени помощи с оглед запазване икономическата жизненост на стопанствата и се стремим да стимулираме стремежа на фермерите към модернизиране на сектора.  По този начин се гарантира ефективно и устойчиво производство, нарастване на производителността, повишаване доходите на фермерите и осигуряване на продоволствената сигурност в дългосрочен план. Така показваме, че сме надежден партньор“.

От публичния Дневник на Симеон Караколев, председател на НОКА:

За да се посрещнат над 150 000 посетители на 6, 7 и 8 май, трябва желязна организация, огромен екип от професионалисти, месеци непрестанна работа, много енергия, емоции, умствена и физическа работа, средства.
„Още след първото издание на събора, през 2012 година, вярвах, че ще достигне сегашните си мащаби и ще остане в историята. Една идея в главата ми, в която силно вярвах, защото овцевъдството съхранява най-чистите и стари български традиции. Предава ги през поколенията и най-важното – прави се със сърце. А всичко, което се прави със сърце заслужава да се празнува. Това е смисълът на събора – един празник на българските овцевъди и козевъди, другарска среща на един бранш, демонстрация на силата и вярата на тези животновъди, въпреки трудностите. Съборът сближава хората, обединява ги в обща кауза и създава приятелства и партньорства, а днес все повече имаме нужда от това да бъдем обединени. Съборът е и форма на промотиране на продукти от овцевъдството и козевъдството“.