Публикацията ще бъде своевремнно актуализирана според актуални новини за отражението на войната в Украйна на световното, Европейско и българското земеделие,  запаси със зърно и  храни,  цени на земеделските продукти:

„Ситуацията с агресията в Украйна, в съчетание с устойчивата тенденция за запазване на сравнително високи нива на производствените разходи, поставя сериозни предизвикателства пред българското земеделие и рибарство. За преодоляването им ще са необходими незабавни, решителни и координирани действия на ниво ЕС”. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща на Съвета по земеделие и рибарство към ЕС. Той изрази благодарност към Френското председателство за своевременното организиране на срещата за търсене на решения за европейското земеделие в тази безпрецедентна за съвременна Европа ситуация на война. Аграрният министър изрази съпричастност с украинския народ. Това съобщава МЗ на 02.03.2021 г.

„Подкрепяме Председателството относно необходимостта да се идентифицират и активират, където е целесъобразно, регулаторни лостове в Общата селскостопанска политика и други политики на ЕС, за да се увеличи европейският производствен капацитет за селскостопански продукти и да се гарантира нашият продоволствен суверенитет“, каза още той/съобщава МЗХГ/.

Министър Иванов заяви, че агресията в Украйна неминуемо ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на ЕС.  Той обясни, че Русия е основен доставчик на зърнени и маслодайни култури за Турция и Египет. По думите му  невъзможност и/или неучастие от страна на Русия, но и на Украйна, в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други, несъмнено ще доведе до повишено търсене и повишен интерес към целевите пазари на ЕС.

Аграрният министър подчерта, че с оглед на осигуряването на продоволствената сигурност на целия ЕС, при най-песимистичен вариант на развитие на ситуацията на пазарите, страната ни смята, че следва да се предприемат мерки за спиране на експорта за определен период от време на някои основни суровини от ЕС към трети страни (с изключение на Украйна), както е предвидено в член 5 от глава „Защитни мерки“ на Регламент № 479 от 2015 на ЕП и на Съвета относно общите правила за износ.

„Като отчитаме абсолютната непредвидимост на събитията, при изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация, съществува вероятност да предложим ЕС да активира други механизми, предвидени в Договора за функциониране на ЕС, като се има предвид чл. 36. Европейската комисия и държавите членки следва да положат максимални усилия за предотвратяване на спекула със селскостопански продукти, храни, торове и препарати, която е характерна в условията на война“, заяви министър Иванов пред своите колеги, съобщава МЗХГ.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на земеделието д-р Иван Иванов участваха в заседание на Консултативния съвет по зърното. „Наличностите в страната са достатъчни, имаме зърно за 2 години напред“, заяви министър Асен Василев по време на съвета по зърното, в който взе участие онлайн.

„Най-важната тема е българското население да има достатъчно продоволствие“, подчерта вицепремиерът.

„Няма да позволим държавата да остане без зърно. При създалата се ситуация, в Украйна, най-важно са хлябът и хлебните изделия. ,заяви  министърът на земеделието д-р Иванов, съобщава Уебсайтът ан Министерството на земеделието,храните  и горите, съобщиха от Уебсайтът на МЗ. И още:

-обмислят се мерки, конкретно насочени към  подкрепа на бизнеса

зам.министър Харизанов: : темата за производствената сигурност предстои да се обсъди на европейско ниво

Според него основен фокус на заседанието е да бъдат коментирани конкретни мерки, които да бъдат предприети в кратки срокове.

Д-р Иванов допълни още, че се мисли за мерки, които не само да са обезпечат нуждите на населението, но и да са в подкрепа на бизнеса.

Войната и световния пазар на растителни масла, е заглавието на статия в Sinor.bg:

Статията се позовава на авторитетната германска компания за пазарни анализи и прогнози Oil World, цитирани от електронното издание АПК-Информ. Анализатори на компанията изтъкват, че световният пазар на храни не бе готов за настоящите събития и в много от държавите-вносителки на растителни масла се стигна до спад на запасите през последните няколко месеца заради отлагани на покупки та фона на високите им цени при свитото предлагане за износ. Вижте цялата статия в Sinor.bg: