Заместник-министър Христанов: Министерството на земеделието работи, за да подпомогне българските потребители и производители и да гарантира продоволствената сигурност

Министерството на земеделието полага всички усилия, за да подпомогне както българските потребители, така и родните производители и да гарантира продоволствена сигурност. Част от тези усилия е увеличаването на Ковид помощта, която от 72,5 млн. лева нарасна до 144 млн. лв. Така ще можем с най-бърз и наличен инструмент да противодействаме на кризата с ликвидността, която се случва в определени браншове.  Това заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов при участието си в 16-я Великденски форум от националната кампания „Да! На българската храна“, информира Земеделското ведомство. Уточнява се, че зам.министър Христанов е припомнил:  субсидиите по програма де минимис са увеличени до техния таван, като допълнително е оправено искане към ЕК максималните размери на национално ниво да нараснат.

Аграрният заместник-министър е посочил още, че беше разработена и програма за осигуряване на достъп до храна на разумни цени, отнасяща се до пшеницата и слънчогледа. „Направихме необходимото, за да може да изкупим 700 хил. тона пшеница и 325 хил. тона слънчоглед, с които да гарантираме продоволствието на българския народ“, подчерта Христанов. Той уточни още, че се следи и вносът от трети страни на плодове и зеленчуци, за да е ясно има ли асиметрия.  По думите му, се  збелязар, че цените им започват да се нормализират и да се доближават нивата от миналата година. „Очакваме скоро и стойностите на българския пазар да намалеят“, поясни заместник-министърът. Той отбеляза, че през последните две седмици се следи и балансът при вноса на конкретни храни, за да може да се гарантира, че българските производители на същите продукти ще могат да пласират своята стока в страната, при това на разумни цени.

„По отношение на оранжерийните производители бе гласувана специална помощ, която да ги подпомогне при увеличаващите се цени на енергийните ресурси. В сектор животновъдството само по де минимис подпомагането е 24 млн. лв.  Тойе пояснил, че в последните месеци са проведени над 250 срещи с браншовите организации, с което ясно се показва желанието ръководството на министерството чуе всички, да се запознае с проблемите и предложенията им, като немалка част от тях са и приложени на практика.

В заключение той е коментирл, че парите за бизнеса са нужни сега и правителството и министерството работят, за да решат тази задача.