БЪЛГАРО-ПОЛСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ 2018

На 18-20.09.2018 г., се проведе 12-та поредна международна българо-полска конференция на тема: „Приоритети за развитие на селското стопанство и селските райони на България и Полша в новата финансова рамка на ЕС”, която бе организирана от Институт по аграрна икономика–София  при Селскостопанска академия,  Институт по Икономика на селското стопанство и продоволствието-Национален изследователски институт, Варшава, и Аграрен университет, Пловдив. Конференцията беше съфинансирана от Фонд научни изследвания, съгласно одобрен проект ДПНМФ 01/16.08.2018 г.

Заместник-ръководителят на посолството на Република Полша в София, Анджей Мойковски поднесе приветствие към участниците и изтъкна дългогодишните и ползотворни контакти между нашите две страни и най-вече сътрудничеството в аграрния отрасъл. Фокус в това сътрудничество са традиционните срещи на изследователите от двата сродни научни института, които тази година са избрали изключително актуална тематика в областта на аграрната икономика. Висока оценка на това дългогодишно сътрудничество сподели и г-жа Цветомира Стайкова, директор на дирекция Развитие на селските райони, която поднесе приветствен адрес от името на министър Румен Порожанов. Проф. Анджей Ковалски и проф. Димитър Николов, директори на институтите в Полша и в България, изказаха изключително задоволство от провеждането на тези регулярни конференции, както и от участието на български колеги в полски научни изяви. Проф. Янчева, ректор на АУ – Пловдив, отбеляза съвпадането на настоящия, 12-ти пореден форум със 100 годишнината на полско-българските дипломатически отношения като знак за ползотворността на двустранното взаимодействие.

Във връзка с годишнината и дългогодишното сътрудничество, от името на министъра на земеделието и развитието на селските райони на Полша, г-н Ян Кшищоф Ардановски, проф. Ковалски връчи почетния знак за заслуги към земеделието на проф. Д. Николов, директор на ИАИ, на проф. Янчева, ректор на АУ-Пловдив, на проф. Д. Греков от АУ, на проф. Р. Попов и на проф. Пл. Йовчевска от ИАИ при ССА – София.

В хода на презентациите и последвалите дискусии, се откроиха редица проблеми и възможности за техните решения, общи за селското стопанство на България и Полша. Предвид предстоящите промени при приложението на ОСП 2021-2027, изследователските колективи от двете страни откроиха актуални тематични направления, по които ще продължат бъдещото научно сътрудничество.

„Приоритети за развитие на селското стопанство и селските райони на България и Полша в новата финансова рамка на ЕС“ (Програма и резюмета на докладите на участниците)

Публикувано в странца Новини и събития

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget
септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30