1. Северна Македония е обезпечена със собствено производство само при производството на плодове и зеленчуци

Интригуващи данни и изводи  предложи на Международната научна конференция „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“на Института по аграрна икономика – ССА /25-26.10.22 г., Боровец/  проф.д-р Драги Димитриевски, Университет „Св.св. Кирил и Методий“, Скопие. Презентацията му бе на тема „Продоволствена сигурност – предизвикателства пред селското стопанство“. В рамките на пленарната сесия „Конкурентоспособност и ефекти върху земеделските стокови пазари“,с модератор Мариус Хамулчук от Варшавски университет по природни науки, през първия работен ден на Конференция,22, на 25.10.22.

Лекторът анализира как двете кризи, свързани с войната в Украйна и Ковид пандемията, са предизвикали света да се съобрази с факта, че дълги години Украйна и Русия са участвали в световната търговия с 30 %. Редуцирането на това процентно съотношение днес  засяга най-вече бедните страни в Африка и Азия.

В такава ситуация проф. Драги Димитриевски обобщи ситуацията в Северна Македония, която за разлика от България и други представени в докладите на Конференцията страни, не е обезпечена от количествата собствено производство на  зърнени и маслодайни култури. Страната му внася около 150 000 тона пшеница, главно от Сърбия, Хърватия и Унгария. Сред вносителите на олио в Северна Македония е и България.  Северна Македония се осигурява сама в производството на плодове и зеленчуци, но последните години и то е намаляло и домати се внасят от Албания. Ролята на науката, според проф. д-р Димитриевски, е да направи верен анализ на социално-икономическите аспекти на кризата, която в момента води до 20 % от населението в съседната ни държава под прага на бедността. Според него и представения анализ, това  е явен сигнал, че са необходими мерки на управленско ниво. Учените препоръчват  държавата да осигури превенции  за земеделските производители по отношение на горивата, да увеличи помощта при посрещане на разходите за торове и да се даде на концесия на частници останалата част от  държавното землище в Северна Македония. В момента там около 40 % от обработваемото   землище е все още държавна земя.