По думите му проблемът се корени в това, че „Напоителни системи” е била занемарена с години, съоръженията са били разрушени, нарязани на скрап, помпените станции съсипани, каналите неподдържани и затова се стигна до тази ситуация.

Възможно е да бъдат отпуснати средства от  Фонда за бедствия и аварии, за да могат да бъдат възстановени тези съоръжения поне частично, за да нямаме следващ инцидент при продължителни следващи валежи.

По думите на земеделския министър, цитирани и на сайта на МЗХГ,  Планът за възстановяване и устойчивост има елемент, който засяга възстановяването на „Напоителни системи“, както и в Националния стратегическия план, с който ще се прилага новата Общата селскостопанска политика.

„Имаме амбицията след ревизирането на тези проекти и финализирането на този процес с ЕК и по двете програми да започне възстановяване на такива съоръжения“, каза той.

Приоритетите според споразумението, подчертани в първото интервю на земедлския министър:

– Основен приоритет ще бъде българското производство на български продукти да бъде конкурентноспособно, с конкурентна цена, за да може да бъде представено масово както на българския пазар, така и в чужбина.

„От основен производител на земеделски суровини да се превърнем в основен износител на земеделска продукция“, подчерта той.

-Таван на субсидиите на единица площ за тези които се занимават с монокултури.

– Тържища за продаване на български стоки, където да се обединят усилията на всички институции за подпомагане на производителите, което е записано и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Първи стъпки:

Министър Иванов обясни, че продължават разговорите в тематичните групи по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони, като на 15.12. ще има 17-та по ред среща и е планирана следваща за 21.12.2021 г. Темата за 15.12.21: едни от най-важните мерки по политиката за селските райони

МЗХГ публикува Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти зе публично обсъждане и допълнения. Приоритет от споразумението.

 

Земеделското ведомство обобщи в края на 2021 г.:

Кампания 2021 сектор „Животновъдство“ се подпомага с директни плащания, чрез схемите за обвързана с производството подкрепа  с бюджет от 120 203 338 лв., разпределен между осем схеми.

Увеличен е броят на заявените за подпомагане животни по всички схеми с изключение на Схемата за млечни крави. Това увеличение е най-силно изразено по Схемата за обвързано с производството подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол с около 16%. С около 5% е увеличен и броят на заявените за подпомагане животни по Схемата за селекционни овце-майки и/или кози-майки. През 2021 година земеделските стопани са доказали и по-висока пазарна реализация на мляко и животни от заявените за подпомагане животни.

Съгласно Еврипейскитеу регламенти България е  прехвърлила 70 427 849 евро. от ПРСР към директните плащания, които бяха пропорционално разпределени  по отделните схеми за директни плащания, като  финансовите им тавани бяха увеличени средно с около 9%. Тази възможност беше предоставена еднократно през 2020 година за да се ограничат последиците от пандемията от COVID -19 и произтичащите от нея затруднения за селскостопанския сектор. Увеличението на бюджета по схемите за обвързана подкрепа за животни за Кампания 2020 е с 10 018 389,91 лв.

Коректно  сравнение на размера на подпомагането е 2019 година, през която земеделските стопани са разполагали с нотифицирания бюджет за обвързана подкрепа без допълнителен трансфер от ПРСР.

С цел намаляване на негативните последици от пандемията с COVID 19 през 2021 година бяха  разплатени допълнително 72 млн. лева, от които 37,5 млн. насочени към сектор „Животновъдство“. Говедата млечно и месодайно направление и биволите получиха допълнително по  83,00 лв. ; месодайните крави и юници, както и млечните кравите в планински райони  бяха подпомогнати с допълнителни по 48,51 лв. на глава животно. Овцете и козите под селекционен контрол получиха по 20,48 лв., а тези в планински райони и необвързаните с производство по 16,17 лв.

Държавен фонд „Земеделие“ предстои да извърши всички плащания по схемите за обвързано подпомагане за животни до 20 декември 2021 г., съгласно  индикативния график.