Акценти от Уебинара на представителството на  ЕП у нас за селскостопанската политика след 2023 г.

Малки и средни стопанства, гарантирани бюджети и повече информация ще са на фокус в България при новата селскостопанска политика

Под това заглавие събитието бе обобщено от Бюрото на Европейския парламент в България. Вижте цялото обобщение и видео запис, а също  акценти, изведени в  специализирани земеделски издания.

Десет нови еко-схеми ще надграждат досегашната зелена архитектура по Първи стълб и още 10 – направления по ПРСР/Втори стълб/. Това бе потвърдено и на уебинара, организиран от Европейския парламент в България, от зам.земеделският министър Момчил Неков. В него участваха още Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел и Атидже Алева-Вели,  член на комисия AGRI, Европейски парламент. Модератор в дискусията бе Николай Вълканов от ИнтелиАгро.

Националното съфинансиране по ПРСР да скочи, дори до 50 % от 15% – прозвуча като пожелание от зам.министър Неков. Агроекологични мерки ще има за биологично земеделие, хуманно отношение към животни, пасторализъм, автентични български сортове. Рамката  на Бюджета на държавата ще определи все пак средствата за периода 2023-27. 

Чувствителните сектори, малките, средните и стопанствата на младите ще са важен център на земеделската политика, препотвърди зам.министър Неков. Три процента от директните плащания отиват при младите земеделци, акцентира Снежата Благоева.

Таваните на плащанията –  100 000 евро.  Заплатите ще се приспадат от него с коефициент до 2,5 пъти над средната заплата в селско стопанство.

-Къде ще отидат средствата,  натрупаните суми от прилагането  на таваните  и преразперделителното плащане? Например във взаимоспомагателен фонд, или в гаранционен фонд, чрез който малките и средни бенефициенти по ПРСР от чувствителните сектори да могат да теглят банкови кредити. Възможно е и да се използват и за създаване на фонд за управление на риска, така че при неблагоприятни събития земеделците да получават обезщетения, отбелязва Уебсайта на Агро Пловдив в специален акцент.

-Какво ще помага в повдигането и осветляването на сектор „Плодове и зеленчуци“ – обвързаната подкрепа за доказване на добиви /минимални/, сработване на   късите вериги на доставки и отвореност на търговските вериги за нашите плодове и зеленчуци. С изчистено данъчно-счетоводно „алиби“.

-В плана за биологично производство са залегнали 23 мерки, уточни Атидже Алиева Вели . В момента ЕП работи по него.

  • Новото: Ще има сектори, които ще получат инвестиции според новите мерки и това ще е за първи път, отбеляза Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел . А топанствата до  10 хектара, няма да са задължени да спазват стандартните зелени изисквания за получаване на субсидии.

-Преходната национална помощ ще е с референтна 2018-та година.

-Социална условност, която гарантира труда и правата на работещите в земеделието – новост за след 2025-та.

-Стратегическият  план закъснява, поради политическата криза, през която минахме, уточни зам. земеделският министър Неков. А сборните пазари, които събудиха  голям интерес в коалиционните преговори  и споразумение, ще се уточняват и организират след това, уточни той към края на събитието.

 

Агроекологични мерки ще има за биологично земеделие, хуманно отношение към животни, пасторализъм, автентични български сортове.