Биологично ни винопроизводство – с недоразгърнат голям потенциал

Седмата международна конференция по социални науки, изкуство и хуманитарни науки в Албена от 23 до 31 август включва участие на Института по аграрна икономика км ССА.  Главен асистент  д-р Десислава Тотева  ще изнесе доклад на тема: „Перспективи и възможности за развитие на биолгичното лозарство и винопроизводство в България“ още първия ден на конференцията. В нея ще участват 75 изследователи от 13 държави: Румъния, Чехия, България, Унгария, Латвия, Хърватска, Словения, Русия, Португалия, Чили, Литва, Казахстан, Словакия.

Целта на изследването на гл.ас д-р Тотева е да се определят възможностите  и перспективите за развитие на биологичното лозарство и винопроизводство в България.  Използвани са методите на анализ и синтез и анкетно проучване. Изследването установява, че  проблем е  липсата на финансова подкрепа за такова производство. Недостатъчна е и информацията за възможностите да се използват Европейските програми. Докладът се спира и на трудности, свързани със сертифицирането и етикетирането на продуктите.

Основният извод обаче подчертава големия потенциална българските биологични продукти за международния пазар, въпреки трудностите. За това допринасят отличния им вкус, по-ниските продажни цени и стриктното спазване на изискванията за биологично производство.

 

Институт по аграрна икономика