На 18.03.2021г., в аулата на АУ Пловдив (бивш ВСИ), се състоя среща за учредяване на СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ “ НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОЗАРИ”, на което бяха поканени и учени от Института по аграрна икономика – ССА. На срещата присъства гл.ас. Десислава Тотева, която бе избрана за член на новоформирания УС на Сдружението, като представител на ИАИ. Идеята е Институтът да оказва съдейстие със свои научни разработки и обучения. А това е реално продължение на здрава традиционна връзка  на науката и практика в сектора, от векове, разцъфтяла в България  в края на 19 век. Тогава се създава първия институт по лозаро-винарство у нас, и  петия в Европа. Директорът на  Инстиута по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев и доц. Светла  Янчева от Аграрният унивеситет -Пловдив са другите учени, които бяха избрани в УС на Сдружението.

Гл. ас. д-р Десислава Тотева е магистър по икономика и управление на търговията, Университет за национално и световно стопанство, гр. София.

Научната област в която работи гл. ас. д-р Десислава Тотева е развитие на лозаро-винарския сектор в България, екологичната политика, аграрната устойчивост и биоикономиката.

През 2015 г. придобива научна степен доктор по икономика с дисертационен труд „Влияние на общата селскостопанска политика на ЕС върху развитието на виненото лозарство в България“