Другите две, сред най-атрактивните мерки от Селската програма – 6.1 и 6.3 – през септември

През 2021 г. ще стартират приеми по още 8 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони, с бюджет от близо 494 млн. евро. Това бе решено от Комитета за наблюдение на Програмата, който одобри Индикативната й годишна работна програма. Целта е да бъдат подпомогнати земеделските производители, млади и малки земеделски стопани, както и чувствителните сектори, съобщи официално Уебсайтът на Минисстерството на земеделието, хранит и горите.

Графикът предвижда през месец април да  бъдат отворени  приеми по най-атрактивните мерки за земеделците от Програмата, които са с широк набор от подпомагани дейности.  Това са подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Прилагането им ще допринесе за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на сектора. Основната цел е проектите да бъдат с акцент към инвестиции, свързани с напояване, околна среда /пречиствателни съоръжения/, дигитализация и автоматизиране на производствените процеси.

През септември ще стартират подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Насочването на средства по тях ще подпомогне земеделските стопани при въвеждането на нови модерни технологии и осигуряване на безопасна работна среда.

До края на годината предстои да бъдат отворени и подмярките 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване,  16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“, 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ и  19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“.

Вече са стартирани приеми по подмерките  5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“, Подмярка 7.3 „Широколентова инфраструктура, включително нейното създаване, подобрение и разширение” и Подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ и по 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“.

Преглед и на някои публикации по темата в специализирани земеделски издания/в очкване на най-арактивните мерки 4.1 и 4.2 през април/:

Широк прием ще бъде отворен през месец април по инвестиционните подмерки 4.1 /„Инвестиции в земеделски стопанства“ /и подмярка Подмярка 4.2/ „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”,  е съобщила  Мария Христова, координатор на Координационното звено за ОСП към МЗХГ. Тя изнесе презентация за хода на преговорите по новата ОСП във втория уебинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитира в.“Гласът на земеделеца“.

До края на месец март предстои заседание на Тематичната работна група, на което ще бъдат обсъдени и приемите по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2, е заявила още Мария Христова. Бюджетът по тях е по линия на допълнителните 200 млн. евро, които се отпускат за Програмата за развитие на селските райони и по линия на инструмента „Следващо поколение ЕС“, е уточнила тя.

Вижте публикацията във в.“Гласът на земеделеца“

И понеже тази година ще бъде и първата от двете преходни години, след които ще се прилага бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), а те са натоварени със сериозна подготовка по екологизацията и цифровизацията на селското стопанство, затова е изключително важно средствата от селската програма да бъдат усвоени по начин, който да направи фермерите конкурентоспособн 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и подмярка Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” /, посочва в по-ранна разширена публикация информационният сайт „Синор.бг“:

Вижте публикацията на Синор.бг